Biografi

 

  Förutom att Björn som affärsman har smeknamnet "Skrotis", är han även trubadur och tolkare av bland andra Gösta Kullenberg, Birger Sjöberg, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Olle Adolphson.

Redan på 1960-talet började Björn uppträda tillsammans med trubadurgänget; Fred Åkerström, John Ulf Andersson, Cornelis Vreeswijk, Gösta ’Skepparn’ Cervin och de andra,
på anrika visställen som Den Gamla Tiden, Kaos, Vispråmen Storken och Den Gyldene Freden i Stockholm. Då blev han också medlem av Visans Vänner i Stockholm, där han för övrigt fortfarande är med. Björn är också medlem i Evert taube sällskapet där han var en av artisterna på Globen som inför 12000 personer uppträdde vid Evert Taubes100-årsjubileum.

Flera vinyl- och CD-produktioner har det också blivit. Björn har bl.a. spelat in mindre kända poeter som Esse Björkman och Gösta Kullenberg men han har även gjort inspelningar med visor av mer namnkunniga poeter som bland andra Kai Gullmar, Evert Taube och Olle Adolphson. Olle och Björn var även nära vänner. Han har också medverkat i ett stort antal radioprogram, i ett dussin TV-program och i TV-filmen ”Artisten som sprängdes” som handlade om skalden Birger Sjöberg.

En hel del turnerande i Sverige, Finland och Norge har det också blivit, samt ett par turnéer i USA, med John Ulf Andersson och med Ia Arhusiander. Det har även blivit en turné i Japan med Arne Domnérus, Rune Gustavsson och Jan Lundgren. Dessutom har han spelat på ett av universiteten i Beijing tillsammans med Anna Nygren.

Björns huvudsysselsättning har alltid varit som affärsman, men för närvarande håller han på att trappa ner sin affärsverksamhet och kommer förhoppningsvis inom kort att ha mycket mer tid att ägna åt sin favoritsysselsättning, nämligen som trubadur, för han tycker mycket om att ta med sin publik på resor genom den svenska visskattens historia.

 

Följ med på Björns resa i den svenska visskattens historia! 

 

  Björn ”Skrot-Johan” Johansson är en ovanlig man. Med all sannolikhet är han den ende trubaduren och affärsmannen i en och samma person.
- Nu håller jag på att trappa ned min affärsverksamhet och kommer, förhoppningsvis, inom kort att ha mycket mer tid att ägna åt mitt favoritintresse, nämligen som vissångare. Björn Johansson är trubaduren som tycker om att ta med sin publik på resor genom den svenska visskattens unika och innehållsrika historia. 

Intresset för musik fick han av sin mamma Marie-Louise då han växte upp i gruvstaden Kiruna i norr. Efter en kort karriär som en norrbottnisk rockkung med namnet ”Little Bear” blev det visor som fascinerade den unge Björn Johansson som flyttade till Stockholm för att studera.
- Det speciella med en visa är att den förenar både den poetiska texten med musiken, förklarar han och citerar den mindre kände visdiktaren Gösta Kullenberg som en gång sade att ”tänk vad musiken hittar lätt själens mjuka partier”. 

 

Medlem i ”Visans Vänner” 

  Redan under 1960-talet började Björn Johansson att framträda tillsammans med trubadurerna Fred Åkerström, John Ulf Andersson, Cornelis Vreeswijk, Gösta ’Skepparn’ Cervin, Torgny T Björk och många andra. På den tiden var det ”Den Gamla Tiden”, ”Kaos”, ”Vispråmen Storken”, ”Mosebacke” och ”Den Gyldene Freden” i Stockholm som var de mest välbesökta visställena.
- Då blev jag också medlem av sällskapet ”Visans Vänner” i Stockholm, där jag för övrigt fortfarande är med. Jag medverkade också på föreningens jubileumsskiva ”Än en gång däran” som gavs ut 1972. Han är också medlem i Evert Taube-sällskapet där han var en av artisterna som inför 12 000 personer uppträdde vid Evert Taubes 100-årsjubileum som firades i Globen.  

 

Vän med Olle Adolphson 

  Birger Sjöberg, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Olle Adolphson är de poeter och vissångare som Björn Johansson har tolkat och spelat på olika scener i landet. Flera vinyl- och CD-produktioner med tolkningar av de mer eller mindre nationaltrubadurerna har det också blivit. Han har också tolkat och spelat in visdiktare som Esse Björkman och Gösta Kullenberg.
- Olle Adolphson var en väldigt mångsidig person, minns Björn Johansson om sin vän. Han skrev visor på ett annat sätt än vad de andra trubadurerna gjorde. Han var en tonsättare som dessutom komponerade körmusik. Olle var även en duktig gitarrist, pianist, poet och en målande konstnär.
 

 

Medverkat i radio- och TV-program 

  Björn Johansson har också medverkat i ett stort antal radioprogram, i ett dussin TV-program och i TV-filmen ”Artisten som sprängdes” som handlade om skalden Birger Sjöberg. En hel del turnerande i Sverige, Finland och Norge samt ett par turnéer i USA, med John Ulf Andersson och med Ia Arhusiander har det också blivit. Det har även blivit en turné i Japan med Arne Domnérus, Rune Gustavsson och Jan Lundgren.
- Dessutom har jag spelat på ett av universiteten i Beijing tillsammans med pianisten och jazzsångerskan Anna Nygren.    

 

Trappa med som affärsman

 Sedan 1968 då Björn Johansson övertog faderns företag som var inriktat på skrothandel har han arbetat som en framgångsrik affärsman. Fadern hade olyckligt omkommit i en brand. Skrotföretaget närmade sig snabbt en svår situation som handlade om en nedläggning, försäljning eller en fortsatt verksamhet. Idag driver han AB Skrot Johan Invest som ägnar sig åt bland annat fastighetsförvaltning. I företagsgruppen finns även skivbolaget Ladybird som har gett ut några av Björn Johanssons egna skivor samt inspelningar med bland andra Arne Domnérus, John Ulf Anderson, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Loa Falkman, Lill Lindfors, körledaren och hovorganisten Gustaf Sjökvist samt operasångaren Peter Mattei.
- Nu håller jag på att trappa ned min affärsverksamhet och kommer, förhoppningsvis, inom kort att ha mycket mer tid att ägna åt min favoritsysselsättning, nämligen som vissångare.
- För mig handlar det om att få båda hjärnhalvorna att kommunicera och stimulera varandra, förklarar han. Musiken har också bidragit till att jag har haft lätt att få kontakt med personer. Den förmågan har jag haft en stor nytta och glädje av även i mitt liv som affärsman.Med all sannolikhet lär Björn Johanssons resa i den svenska visskattens historia fortsätta i många år med framträdanden på landets scener (kyrkor, konserthus och pubar) och med en fortsatt utgivning av CD-skivor med konstnärliga kollegors verk. 

 

Discografi

 Björn Johansson skivdebuterade år 1968 med EP:n ”En liten rödlätt man”, där han sjöng visor av Gösta Kullenberg. Två år senare följdes den skivan upp med LP:n "Björn Johansson sjunger Gösta Kullenberg", som helt ägnades Kullenbergs visor. Han har också spelat in skivor med visor av bland andra Esse Björkman, Evert Taube (på LP:n ”På böljan blå”, 1984, tillsammans med John Ulf Anderson), samt Birger Sjöberg. År 1987 gjorde han en nyinspelning av sin debut-LP (En liten rödlätt man: Björn Johansson sjunger Gösta Kullenberg - igen). År 2002 spelade han in en samling med visor av Olle Adolphson.”Nu är det gott att leva” är skivan med Björn Johanssons tolkningar av Olle Adolphsons visor. På skivan ”Oordning på Torpet” spelar Björn Johansson tillsammans med Göran Ringbom och Vänersborgs storband visor av Kai Gullmar. ”Nu är det gott att leva” är skivan med Björn Johanssons tolkningar av Olle Adolphsons visor. Skivan med det passande namnet för en f.d skrothandlare, ”Återvinning”. Björn Johansson tillsammans med Eva Serning, John Ulf Andersson och Göran Ringbom.

 

  • Överlämnande av check till Kronprinsparets bröllopsfond. För sålda guld och platina skivor, från bröllopsmusiken i Storkyrkan.